5 hasznos dolog, amit jó tudnia, mielőtt LED fényforrást vásárol

image image image

Biztosan hallotta már, hogy a LED fényforrások, LED szalagok a jövő fényforrásai. Ha igen, akkor azt is tudja, hogy a jelenleg létező LED termékekkel teljes egészében lecserélheti otthona világítását energiatakarékos megoldásra, azaz a hagyományos volfrám szálas izzót kompakt fénycsövekre, vagy SMD leddel működő fényforrásokra. A magyar családok villanyszámlájának legalább 20 százalékát a világítás teszi ki. Azért, hogy ez az arány alacsonyabb legyen, összeírtunk 5 hasznos tanácsot, amely segíteni fogja a vásárlásban.

1. Fókuszált fényt adnak

A LED izzók (azaz LED fényforrások, hiszen az SMD ledek nem izzanak) közvetlen fényt bocsátanak ki. A spot LED fényforrások nem alkalmasak nagy terület bevilágítására. A spot lámpák fénye leginkább helyi megvilágításra jók, például útvonalak, süllyesztett (doboz) és kültéri biztonsági megvilágításra megfelelőek.

2. Kék színű fénnyel világítanak

A legtöbben úgy gondolják, hogy a LED fényforrások kékes árnyalattal világítanak, akár egy tudományos-fantasztikus filmben. Ez néha tényleg így van, ezért minden esetben ellenőrizze, milyen színhőmérsékletű lámpát vásárol. A jelenleg kapható LED fényforrások közül sokféle árnyalatú és fényerejű termék létezik, a hidegtől a meleg hangulatú fényig – csak Önön múlik, hogy ízlésének melyik felel meg leginkább. Az alábbi színskála segíthet abban, hogy milyen színértéknek megfelelő fényforrást vásárol. A LED lámpák színhőmérsékletét a Kelvin mértékegységgel jelölik, amit az alábbi ábra jól szemléltet.

5 hasznos dolog, amit jó tudnia, mielőtt LED fényforrást vásárol

5 hasznos dolog, amit jó tudnia, mielőtt LED fényforrást vásárol

3. Nincs hő kibocsátás

A hőtermelés drasztikusan csökkenti a fényforrások élettartamát. A LED fényforrások nem termelnek hőt, emiatt a termékek élettartama sokkal hosszabb. Az általunk forgalmazott fényforrások 25.000 és 50.000 óra között képesek világítani. További előnye, hogy hozzáérve nem égetjük meg a kezünket, így gyermekek közelében is biztonságosan használhatók. Vállalkozását biztonságban tudhatja, mivel raktára, irodája nem fog kigyulladni, nem kell tartania a tűzkártól.

4. Nem használhatók szabályozós kapcsolókkal

A hagyományos izzókkal használt fényszabályozós kapcsolókkal (dimmer) a LED fényforrások nem kompatibilisek. A LED fényforrások csak egyedileg gyártott fényerő szabályozóval tudjuk így módon használni. Ha olyan helyen cserél izzót LED fényforrásra, ahol fényerő-szabályozós kapcsoló van szerelve, azt tanácsoljuk, ne használja a fényerő szabályozást (ettől még a fel/lekapcsolót használhatja), különben jelentősen lerövidíti az SMD LED fényforrások élettartamát, vagy akár azonnal tönkremegy.

5. A lumen értékek gyakran félrevezetők

A mindennapi használatban a lumen, a sugárzó fényforrás által kibocsátott látható fény mennyiségének összege. A LED-es fényforrásoknál megadott fénymennyiség érték ugyanolyan minősítés, mint pl. egy hagyományos 60W-os volfrám szálas izzónál. Csakhogy a LED fényforrások a fókuszált fény miatt összpontosítják ezt az értéket egy pontra, míg a hagyományos izzók nagyobb területre “szórják” ugyanezt az értéket.

Sok kereskedő eltúlozza ezeket a lumen értékeket, mivel jelenleg még nincs szabvány a LED fényforrások fénymennyiség (lumen) értékére. A legjobb, ha megnézzük, hogyan viszonyul a LED fényforrás lumen értéke a hagyományos izzókéhoz. Az alábbi ábra segíthet a döntésben:

5 hasznos dolog, amit jó tudnia, mielőtt LED fényforrást vásárol

5 hasznos dolog, amit jó tudnia, mielőtt LED fényforrást vásárol

A cikk eredetije a Ledizzok.hu oldalon jelent meg!

Munkáinkból

.