Mielőtt LED-fényforrást vásárolsz

image

A LED-fényforrások egyre jobb és elérhetőbb alternatívák. A LED-es lámpák ma már egyáltalán nem számítanak szokatlan vagy új dolognak, és ami azt illeti, a fényforrások között egyre több a high-tech darab. Éppen ezért eljött az ideje, hogy megfontoljuk a régi égők cseréjét – de persze néhány dologgal azért tisztában kell lenni.

Csökkenő árak

A LED-es fényforrások nem is olyan régen még 10 000 forintba is kerülhettek – manapság azonban az újabb és újabb modellek versenyének hála zuhanórepülésben vannak az árak, és nem ritkán már 2000 forint alatt is egész jó darabokat lehet találni.

Ha elsőre soknak is tűnik a vételár egy darabért, akkor is gondoljunk arra, hogy egy jó minőségű változat akár 10-20 évig is üzemképes lehet. Ilyen megközelítésben pedig már nem olcsó és eldobható kiegészítőkről beszélünk, hanem hatékony és tartós eszközökről, amelyek évekig velünk maradnak.

Fényerő és hatékonyság

A vásárlás előtt meg kell róla győződni, hogy az adott helyiségbe mennyi fényerőre van szükségünk. A gyártók ezt lumenben adják meg. Egy 60 wattos izzó lecseréléséhez olyat érdemes keresni, aminek a dobozára legalább 800 lument írtak.

Mielőtt LED-izzót vásárolsz

Mielőtt LED-fényforrást vásárolsz

Érdemes figyelni a fényerő mellett a fogyasztásra is – természetesen azzal járunk a legjobban, ha az előbbi magas, az utóbbi alacsony. Ma már nem ritkák az olyan LED-fényforrások, amelyek wattonként 100 lumenre képesek – szerencsésebb tehát ilyen hatékonyságúakat keresni.

Színhőmérséklet és okosítás

A vásárlás előtt szintén el kell dönteni, hogy milyen színhőmérsékletet akarunk. Ezt Kelvinben adják meg, és 2700 táján általában a narancssárga színvilág köszön vissza. Minél fentebb megyünk a skálán, annál közelebb kerülünk a természetes fehérhez, majd a hidegfehérhez. Ez utóbbit 5000 Kelvin fölött találjuk meg. A nagyobb gyártók – köztük a Philips is – a fényforrásokat rendszerint többféle színhőmérséklettel is kínálják.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az okos lámpákat sem – ezek a LED-es égők korábban hihetetlenül drágák voltak, de az elmúlt 1-2 évben ezeknek is megindult lefelé az ára. Típustól függően nem csak okostelefonról vezérelhetőek, hanem a színük is állítható – vagy éppen zenére villognak.

A cikk eredetije a PCWorld-ben jelent meg!

Munkáinkból

.